İş gücünden yararlanılan, yük hayvanları at, eşek ve katır yetiştiriciliği, artan motorlu araçların yaygın olarak kullanılmasıyla önemini ve sayılarını büyük oranda kaybetmiştir. Büyükbaş hayvancılık; sığırcılık, mandacılık, at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı. Son araştırmalar hayvancılığın Asya ya da Yakın Doğu’dan ziyade Avrupada şu an Almanya olarak bilinen bölgedeki köpeğe benzer yaratıkların evcilleştirilmesi yoluyla başlamış olabileceğini ileri sürüyor. Ancak, bu çalışmalar daha önceki bölgelerden olan kanıtları hesaba katmakta başarısız ve sadece kurtların evcilleştirilmesine veya daha belirsiz bir şekilde doğrudan köpekle ilişkili olmayan ve kurt olmayan bir köpek cinsine odaklandığı gözüküyor. Öte yandan Mezopotamya, Çin ve Hindistan’daki yaygın evcilleştirmenin kanıtları, bu ülkelerin hayvancılıkla uğraşan ilk ülkeler arasında olduğunu, ardından Avrupa’nın da takip ettiğini gösteriyor.
- Balıkçılık, Ege Denizi’nde körfezler ile akarsu ağızlarında; Akdeniz’de ise Mersin ve İskenderun arasında yoğunlaşmaktadır.
- Çiftçi TV ekranlarında, hayvancılık ile ilgili yayınlanmış tüm bölümleri buradan izleyebilirsiniz.
- En fazla Akdeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir.
- Bunun başlıca nedeni, sanayi ve hizmetler sektöründe yaşanan ekonomik gelişmelerdir.
- Modern hayvancılıkta yüksek verim elde edilen hayvan cinsleri ahırlarda (Fotoğraf 2.101) beslenir.
- Gerek beslenmemizde ve gerekse endüstriyel ürünlerin üretilmesi için büyükbaş hayvancılık temel hayvancılık faaliyetlerinin başında gelmekte.
- Hayvansal üretim, hayvansal üretime yönelik temel bilimler, hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, hayvancılıkta mekanizasyon, ekonomi ve istatistik, biyoteknoloji, hayvansal ürünler ve işleme teknolojisi, pazarlama gibi konuları kapsar.
- Sığırcılık, mandacılık, yük hayvanları olan at, eşek ve katır gibi hayvanların tarımını kapsayan büyükbaş hayvancılık, ekonomiye doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı yararla büyük bir yere sahiptir.
- Hayvansal üretimin hemen tüm çeşitlerini de içine alan bu sektör, tarımsal ekonomi içinde büyük bir yere sahiptir.
- Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.
- Bu işe başlamadan önce bilinmesi gereken en önemli husus hayvancılık kollarıdır.
Gelişmişlik düzeyleri ne olursa olsun ülke ekonomilerinde tarımsal faaliyetler (beslenme, istihdam, sanayi ham maddesi vb.) ayrı bir öneme sahiptir. Tarım ve hayvancılığın Türkiye ekonomisindeki payı, Cumhuriyet’in ilk yıllarında oldukça fazlaydı. Büyük baş hayvanlar içinde en fazla sığır(inek, öküz ,dana, manda) yetiştiriciliği vardır. Ama en fazla Karadeniz Bölgesinin kıyı kesimi ile Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum-Kars Bölümünde gelişmiştir. Karadeniz Bölgesinde gelişmesi yağışların fazla olmasından dolayı çayırların fazla olmasıdır. Erzurum-Kars bölümünde gelişmesi yaz yağışlarıyla oluşan gür ot ve çayırlıklardır.
Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır. Daha sonraki yorumlarımda kullanılması için adım, e-posta adresim ve site adresim bu tarayıcıya kaydedilsin.
Süt ve besi sığırcılığı çeşitli ürünleri ile gerek insan beslenmesi ve sağlığı gerekse çeşitli endüstrilerini temin etmesiyle ülke ekonomilerinde önemli rol alır. Mandıracılık, süt üreten sığırların beslenmesine dayanan bir tür hayvancılık alanıdır. Primer sektör olarak tanımlanan zirai faaliyetlerin bir kolu olan hayvancılık önemli ekonomik faaliyet alanlarındandır. Tavuk hayvan yetiştiriciliği yumurtalık ve etlik piliç olmak üzere iki şekilde yapılır. Beyaz et üretiminde oldukça önemli olan tavukçuluk faaliyetleri üzerinde duruldukça oldukça karlı olan bir hayvan faaliyetidir.
Küçükbaş hayvancılık da yetiştirilebilecek hayvan türleri koyun ve keçidir. Koyun ve keçinin et ve sütünden yararlanabilirken küçükbaş hayvancılık da birde kürk hayvancılığı yapabilirsiniz. Türkiye kıyılarında balık dışında deniz salyangozu, karides ve kum midyesi avcılıkla elde edilen diğer deniz ürünleridir. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen açık deniz balıkçılığının yapılmaması ve beslenmede tüketilen su ürünleri oranının düşük olmasından dolayı balıkçılık yeterince gelişememiştir.
Mevcut sığırların yıllara göre dağılımı incelendiğinde kültür ve kültür melezi sığır sayısı artarken yerli sığır sayısının azaldığı görülmektedir (Tablo 2.6). Hayvansal gıdaların ve ürünlerin elde edilmesine yönelik olarak yapılan havyan yetiştirilmesi, beslenmesi, bakımını kapsayan tarım kolu genel anlamıyla hayvancılık olarak adlandırılmaktadır. Hayvancılık yalnızca hayvan yetiştirilmesi, ıslahı, bakımı ve beslenmesinden oluşan bir tarım değil aynı zamanda ekonomiyi, işletme teknolojilerini ve pazarlama gibi pek çok üretime yönelik bilimsel öğeleri de içine alan geniş bir konudur. Hayvansal üretimin hemen tüm çeşitlerini de içine alan bu sektör, tarımsal ekonomi içinde büyük bir yere sahiptir.
Başta Ankara olmak üzere İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye’de balık üretimi en çok Karadeniz’den sağlanır (%67), onu %13’le Ege Denizi, %11’le Marmara Denizi ve %9 ile Akdeniz takip eder. İpek böceği yetiştirme ve kozasından ipek elde etme faaliyetidir.Dut yaprağı yemek suretiyle beslenir. Ancak ülkede koloni başına ortalama bal verimi 15 – 17 kg civarında olup, arıcılıkta gelişmiş ülkelerdeki verimin 1 / 3′ ü kadardır. Süs kuşu yetiştiriciliği, bir tarım faaliyeti sayılmadığı için bu grupta yer almaz. Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Tarım Teknolojisi Haberleri, son dakika haberleri, yerel ve dünyadan tarıma dair en güncel gelişmeler Türkiye’nin Tarım ve Hayvancılık Platformu Çiftçi TV’de…
Koyun yetiştiriciliğinin başlıca sorunları, et ve süt veriminin düşük olduğu yerli ırkın çoğunlukta olması ile kar örtüsünün uzun süre yerde kalması şeklinde sıralanabilir. Türkiye’de koyun ırkları; Marmara’nın güneyinde Karacabey merinosu (Görsel 2.89), Anadolu’nun batısında kıvırcık, iç ve doğu kesimlerde mor karaman (Görsel 2.90), Orta Anadolu’nun batısında da dağlıç şeklinde dağılış göstermektedir (Harita 2.13). Son yıllarda değerini büyük ölçüde kaybeden ipek böcekçiliği, artan teknoloji ve buna bağlı olarak üretimi yapılan sentetik https://irfanbereketi.com/ ip ve kumaşların düşük maliyetleri nedeniyle önemini yavaş yavaş kaybeden hayvancılık koludur. Sığır besiciliği ve süt besiciliği bu alan içinde ayrıca ele alınması gereken hayvancılık türüdür. Gerek beslenmemizde ve gerekse endüstriyel ürünlerin üretilmesi için büyükbaş hayvancılık temel hayvancılık faaliyetlerinin başında gelmekte. Bal üretiminde en önemli unsur sağlıklı arıların bal ile birleşmesidir.
- Hayvancılıkta bu yıl çok önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Çelik, Bakanlıkça hayvancılığın 5 yıllık yol haritasının belirlenmesinin sektör açısından senenin en önemli gelişmesi olduğunu söyledi.
- Hayvansal üretim ya da yaygın adı ile hayvancılık; ürünleri ve güçleri ile insanlara yararlı evcil hayvanların bakımı, beslenmesi, üretimi ve yetiştirilmesini kapsayan tarım koludur.
- Yurdumuzda başta Karadeniz Bölgesi kıyı kesimi olmak üzere G.Marmara Bölümünde yetiştiriciliği yaygındır.
- Sığır besiciliği ve süt besiciliği bu alan içinde ayrıca ele alınması gereken hayvancılık türüdür.
- Akarsu, tatlı su gölleri ve baraj göllerinde yapılan balıkçılık faaliyetlerine tatlı su balıkçılığı denir.
- Sığır ve manda hayvancılığı yetiştirmek üzere ayrılan büyükbaş hayvancılık en fazla ilgi isteyen hayvancılık türüdür aynı zamanda.
- Ancak bu durum, tarımsal üretimin gerilemesinden değil sanayi ve hizmetler sektöründeki gelişmeden kaynaklanmaktadır.
- Hayvancılık yalnızca hayvan yetiştirilmesi, ıslahı, bakımı ve beslenmesinden oluşan bir tarım değil aynı zamanda ekonomiyi, işletme teknolojilerini ve pazarlama gibi pek çok üretime yönelik bilimsel öğeleri de içine alan geniş bir konudur.
- Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Tarım Teknolojisi Haberleri, son dakika haberleri, yerel ve dünyadan tarıma dair en güncel gelişmeler Türkiye’nin Tarım ve Hayvancılık Platformu Çiftçi TV’de…
- Koyun ve keçinin et ve sütünden yararlanabilirken küçükbaş hayvancılık da birde kürk hayvancılığı yapabilirsiniz.
- Arıcılık, bal ve bal mumu üretmek amacıyla Türkiye’nin çoğu yerinde yapılmaktadır (Görsel 2.97).
- Büyük baş hayvanlar içinde en fazla sığır(inek, öküz ,dana, manda) yetiştiriciliği vardır.
- 1970’li yıllarda aile işletmeciliği şeklinde yapılan kümes hayvancılığı, bugün modern çiftliklerde ticari amaçla yapılmaktadır.
Türkiye’de Hayvancılık
Modern ahırlarda gerçekleştirilen bu etkinliğe besi hayvancılığı da denir. Arıcılık, bal ve bal mumu üretmek amacıyla Türkiye’nin çoğu yerinde yapılmaktadır (Görsel 2.97). Farklı iklim tiplerinin görüldüğü Türkiye, zengin ve çeşitlilik gösteren bitki örtüsüne sahiptir. Arıcılık faaliyetleri sonucu; bal, bal mumu, arı sütü, arı zehiri, polen, propolis gibi sağlık ve beslenme açısından son derece değerli ürünler elde edilmektedir (Görsel 2.98). Türkiye’de doğal ortam koşulları ve sosyo ekonomik nedenlere bağlı olarak küçükbaş hayvan sayısı çoktur (Tablo 2.5). Özellikle iç kesimlerde etkili olan yarı kurak iklim koşulları ile bozkır bitki örtüsünün varlığı, koyun yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapılmasına imkân sağlamaktadır.
Çiğ Süt Desteği:
Et, yumurta ve süt ürünleri, dengeli beslenme açısından temel besin maddelerindendir. Ürünlerinden yararlanmak için hayvancılık, önemli bir ekonomik etkinliktir. Ülkemizin iklim, bitki örtüsü ve yer şekillerindeki çeşitliliğine bağlı olarak ülkemizde çok sayıda hayvancılık türü gelişmiştir. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık, ipek böcekçiliği, kümes hayvancılığı ile balıkçılık ülkemizdeki başlıca hayvancılık türleridir. Kanatlı hayvanların yetiştirilmesini kapsayan kümes hayvancılığı, tavuk, hindi, bıldırcın, ördek, kaz ve deve kuşunu kapsayan hayvancılık türüdür. Üretiminin kolay ve düşük maliyetlerle yapılabiliyor oluşu kümes hayvancılığını diğer tüm hayvancılık türlerinden ayıran en önemli özelliğidir.
Bundan dolayı hayvancılığımızın coğrafi dağılışında daha çok iklim etkilidir. Küçükbaş hayvancılığı; koyunculuk, keçicilik, tavşan ve kürk hayvanı yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalıdır. İzlenen tarım politikaları ve yaşanan gelişmelere bağlı olarak tarımsal üretim miktarı sürekli artarken tarımın ülke ekonomisindeki payı giderek azalmıştır. Bunun başlıca nedeni, sanayi ve hizmetler sektöründe yaşanan ekonomik gelişmelerdir.
İngiltere Sanayi Devrimi’nin Etkisi
Türkiye’nin hemen her bölgesinde büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Yazların serin ve yağışlı geçtiği, çayır bitki örtüsünün yaygın olduğu Kuzeydoğu Anadolu önemli sığır yetiştirme alanıdır (Görsel 2.93). Nüfusun yoğun olduğu Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da ise sığır yetiştiriciliği ahır hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır (Görsel 2.94).
Büyükbaş hayvancılık en karlı hayvancılık faaliyetlerinden biridir. Sığır ve manda hayvancılığı yetiştirmek üzere ayrılan büyükbaş hayvancılık en fazla ilgi isteyen hayvancılık türüdür aynı zamanda. Devlet teşviklerinin de oldukça fazla olduğu büyükbaş hayvancılık türünde yetiştirilen hayvanın sağlığı çok önemlidir. Küçükbaş hayvancılık ile uğraşmak istiyorsanız öncellikle yetiştireceğiniz hayvan türünü belirlemeniz gerekir. Yaptığınız hayvancılık türünü ne için yaptığınızı da seçmeniz küçükbaş hayvancılık önemlidir. Seçtiğiniz hayvanın etinden mi, sütünden mi yararlanmak istediğinizi belirlemeniz gerekir.
D- Kümes Hayvancılığı
Kambises Mısır’ı fethetti ve hayvanların güvenliğini kendi özgürlüklerine tercih ettiği için Mısırlıları o kadar hor gördü ki, savaştan sonraki zafer yürüyüşü boyunca Mısırlıların yüzüne kedi fırlattı. Ayrıca arılar, tarımı yapılan bitkilerde tozlaşmayı sağlayarak doğadaki dengenin korunması ve tarımsal verimin artmasında önemli rol oynamaktadır (Tablo 2.9). Kars, Bitlis, Hakkâri, Rize, Ordu, Ankara, Muğla, Erzurum ve Konya arıcılık faaliyetleri sonucu üretilen ballarıyla ülke genelinde ön plana çıkan illerdir (Harita 2.16).
Hayvancılık kollarının neler olduğunu bilmeden hayvancılık yapmaya niyetlenmek, büyük sorunlar ile karşılaşmamıza neden olacaktır. Hayvancılık faaliyetleri; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, tavukçuluk, su ürünleri yetiştiriciliği şeklinde sıralayabiliriz. Avcılığın dışında kalan, denizlerin ya da tatlı suların ayrılmış olan bölümlerinde veya oluşturulan gölet, havuz gibi balık ve deniz hayvanlarının yetiştirilmesine imkan sağlayan alanlarda yapılan hayvancılık türüdür. Su ürünleri yetiştiriciliği ülkemizde pek çok deniz mahsulünün yetiştirildiği ve tatlı sularda özellikle alabalık, sazan gibi balıkların tarımının yapıldığı hayvancılık türüdür. Türkiye hayvancılığında et ve süt üretiminin büyük bölümü büyükbaş hayvancılıktan sağlanmaktadır (Harita 2.15). Türkiye’de 2016 yılı itibarıyla yaklaşık 14,2 milyon büyükbaş hayvan bulunmaktadır.
Özellikle büyük şehirlerin etrafında modern kümes hayvancılığı tesislerinin yaygınlaştığını görmek mümkündür (Görsel 2.95). Gerek dünyada ve gerekse ülkemizde yapılan hayvancılık tarımı, artan nüfus ve kentleşmenin ekseninde daha çok sanayi ve daha az insan gücüyle, daha kaliteli ve verim sağlayan ırkların yetiştirilmesini ve ıslahını da içerir. Yurdumuzun etrafı denizlerle çevrili, birçok akarsu ve tatlı su gölümüz olmasına rağmen balıkçılık gelişmemiştir.
Türkiye’de koyundan sonra en çok yetiştirilen küçükbaş hayvan türü olan kıl keçisi (Görsel 2.91), özellikle Toroslar gibi dağlık ve engebeli alanlarda yaygın olarak görülmektedir (Harita 2.14). Manda yetiştiriciliği son yıllarda önemini giderek kaybetse de, doğal ve organik ürünlere olan talebin giderek artıyor oluşu, küçük ve orta büyüklükteki üreticilerin bu alana yapacağı katkılarla eski günlerini yakalayabilecek potansiyele sahiptir. İstanbul, İzmir, Manisa, Balıkesir, Ankara gibi büyük kentler çevresinde gelişmiştir. Yurdumuzda başta Karadeniz Bölgesi kıyı kesimi olmak üzere G.Marmara Bölümünde yetiştiriciliği yaygındır. Hayvansal üretim, hayvansal üretime yönelik temel bilimler, hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, hayvancılıkta mekanizasyon, ekonomi ve istatistik, biyoteknoloji, hayvansal ürünler ve işleme teknolojisi, pazarlama gibi konuları kapsar. Çelik, AA muhabirine, küçükbaş hayvancılık sektöründe 2024’te meydana gelen gelişmeler ve gelecek yıl beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.